pr
dzonypieczony: Dany jest romb ABCD, w którym przeciwległe wierzchołki mają współrzędne A = (−3,3)
oraz C = (3,1) . Wyznacz współrzędne wierzchołków B i D tego rombu wiedząc, że jego
pole jest równe 40.
bardzo prosze o rozwiazanie
8 maj 17:26
janek191:

I AC I
2 = 6
2 + 2
2 =40 = 4*10
I AC I = 2
√10
S = ( 0, 2)
P = 0,5*2
√10*I BD I = 40
√10*I BD I = 40
IBD I = 4
√10
więc
I SD I =2
√10
Prosta SD
y = 3x + b
2 = 3*0 + b b = 2
y =3 x + 2
D = ( x, 3x +2)
I SD I
2 = x
2 + 9 x
2 = 10 x
2 = (2
√10)
2 = 40
x
2 = 4
x = −2 lub x = 2
y = −4 lub y = 8
B = ( −2, −4) D =( 2,8)
======================
8 maj 18:09
dzonypieczony: dzieki wielkie
8 maj 18:24
Tadeusz:

B=(2,8) D=(−2,−4)
8 maj 18:28
6latek: Kolego sympatczny ty moze zacznij sam robic rysunki do zadan z geometrii analitycznej
8 maj 18:47