Ciągi
Noone: Wykaż, że jeżeli suma n początkowych wyrazów ciągu dla każdego n ≥ 1 określona jest wzorem
Sn = 2n2 − 14n + 1 , to ciąg ten nie jest arytmetyczny.
8 maj 17:25
janek191:
Oblicz:
a1 = S1
a2 = S2 − a1
a3 = S3 −(a1 + a2)
Sprawdź czy
a3 − a2 = a2 − a1 ?
8 maj 18:13
Mila:
Sn=a1+a2+..... +an−1+an
Sn−1=11+a2+...+an−1
Sn−Sn−1=an
an=2n2 − 14n + 1−(2*(n−1)2−14(n−1)+1)=
=2n2−14n+1−(2*(n2−2n+1)−14n+14+1)=
=2n2−14n+1−2n2+4n−2+14n−15
an=4n−16
a1=4−16=−12
a1=S1=2−14+1=−11≠−12
Ten ciąg nie jest c. arytmetycznym
8 maj 19:59