pr
dzonypieczony: W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB dane są współrzędne wierzchołków
| | 16 | |
A = (3,1) i B = (9,5) oraz punkt przecięcia wysokości trójkąta H=( |
| ,4) . Wyznacz |
| | 3 | |
współrzędne wierzchołka C tego trójkąta.
potrzebuję pomocy z zadaniem, dochodze do momentu gdzie liczę deltę z niewiadomą x i delta
wychodzi ujemna
8 maj 15:50
dzonypieczony: pomoze ktos ?
8 maj 16:20
Szkolniak: Robiłeś tak, że najpierw wyznaczyłeś równanie prostej AB, potem prosta prostopadła do prostej
AB przechodząca przez punkt H, a potem równość, że |AC|=|BC|?
to powinno wystarczyć
8 maj 16:56
janek191:

D = ( 6,3)
pr. AB
pr. HD
y = −1,5 x +12
pr. AH
pr. BC
więc
| | 3 | | 7 | |
− |
| x + 12 = − |
| x + 12 |
| | 2 | | 9 | |
x = 0
y = −1,5*0 + 12 = 12
C = ( 0, 12)
==========
8 maj 17:00
dzonypieczony: dzieki wielkie
8 maj 17:26
Szkolniak: U mnie jednak coś nie idzie, stworzyłem równanie i mi wyszło że 0=0
8 maj 17:30
Louie314: To dlatego, że istnieje nieskończenie punktów położonych na prostej prostopadłej do prostej AB
i przechodzącej przez punkt H, które są równoodległe od punktów A i B − stąd tożsamość w
wyniku.
8 maj 18:13
silnia: Wiec co trzeba zrobic?
25 mar 22:07