Równanie z parametrem
Noone: Oblicz, dla jakich wartości parametru m funkcja kwadratowa 𝑓(𝑥) = 𝑥2 + 𝑚𝑥 +2𝑚 + 8 ma dwa
różne miejsca zerowe x1, x2 takie, że 𝑥1 = 2𝑥2.
8 maj 14:51
www: x1+x2=?
x1 *x2=?
x1=2x2
Δ>0
8 maj 14:53
damn_ik: moze cos z wierzcholkiem trzeba ustalic? chociaz nie wiem..
8 maj 16:31
Szkolniak: f(x)=0 ⇔ x
2+mx+2m+8=0
x
1x
2=2m+8, gdzie x
1=2x
2, zatem:
3x
2=−m ∧ 2x
22=2m+8
m=−3x
2 ∧ m=x
22−4
x
22−4+3x
2=0
x
22+3x
2−4=0
(x
2+4)(x
2−1)=0
x
2∊{−4,1}
(x
2=−4 ∧ m=12) v (x
2=1 ∧ m=−3)
Do tego sprawdzamy warunek Δ>0.
8 maj 16:52
Noone: Dziękuję
8 maj 17:24