kat666:
Skoro wszystkie rozwiązania (aż mnie zęby bolą jak piszę rozwiązania zamiast pierwiastki) są
naturalne dodatnie ( założenie m,n>0 wyklucza rozwiązanie x=0 ) to istnieją takie a,b,c,d∊N
+
że:
a+b=m ⋀ ab=n ⋀ c+d=n ⋀ cd=m
(nb, założenie o naturalności n, m jest zbędne)
1) Zakładam że przynajmniej jedno z rozwiązań (raczej pierwiastków) to 1.
Niech a=1 to
1+b=cd ⋀ b=c+d
powyższe równanie ma dwa rozwiązania:
(c=2 ⋀ b=5 ⋀ d=3) ⋁ (c=3 ⋀ b=5 ⋀ d=2)
Konkluzja:
Dokładnie jedno rozwiązanie (pierwiastek) wynosi 1 gdy (m=5 ⋀ n=6) ⋁ (m=6 ⋀ n=5)
Pierwotne równanie nie może mieć dwóch lub więcej rozwiązań (%&! szlag) równych 1.
2) a,b,c,d∊N\{0,1}
Dla dowolnych a,b z założenia zachodzi a+b≤ab , przy czym równość wystąpi tylko dla a=b=2.
Skoro a+b≤ab ⋀ c+d≤cd to
m≤n ⋀ n≤m
więc jedynym rozwiązaniem jest m=n=4 dla a=b=c=d=2.