8 maj 13:45
chichi:
| | logcb | |
Wzór na zamianę podstawy logarytmu: logab= |
| |
| | logca | |
8 maj 13:47
krupnik: | | 2 | | 1 | |
Chodzi mi o to: |
| = |
| |
| | log3 2 | | 1/2 log3 2 | |
8 maj 13:50
im: Pomnóż licznik i mianownik przez 1/2
8 maj 13:51
chichi:
No co? Podzielono licznik i mianownik przez 2...
8 maj 13:52
krupnik: | | 1 | |
Skoro podzielono na 2 to nie powinno byc |
| ? |
| | log3 1 | |
8 maj 13:54
chichi:
O Cię Panie.. takich czarów jeszcze nie widziałem
8 maj 13:55
krupnik: No nie rozumiem tego przekształceniaXD
8 maj 13:56
ICSP: Nie możesz skracać liczby znajdującej się przed funkcją z jej argumentem.
To tak jakby napisać:
co jest nieprawdą.
Najpierw wrzucasz 2 do mianownika tak aby stała przed logarytmem.
Następnie korzystasz ze wzoru:
k * log
a b = log
a b
k
po to aby wprowadzić ją pod logarytm.
8 maj 14:03
krupnik: Aha juz rozumiem dzieki ICSP
8 maj 14:16
8 maj 14:21
krupnik: ha ha.
8 maj 14:22