pr
dzonypieczony: W trójkącie równobocznym ABC dane są współrzędne wierzchołków A = (2,1) oraz
B = (8,4) . Wyznacz równanie prostej zawierającej bok AC tego trójkąta.
proszę o rozwiązanie tego zadanie
8 maj 12:41
dzonypieczony: nie wazne, juz mam
8 maj 13:01
ICSP: Którym sposobem zrobiłeś?
8 maj 13:16
dzonypieczony: wyliczyłem srodek AB no i SC jest prostopadle do AB wiec wyliczylem proste AB i SC oznaczyłem
| | 25 | |
wspolrzedne C jako x oraz −2x+ |
| |
| | 2 | |
obliczlem dlugos ab ze to jest 3
√5 wiec dlugosc AC=3
√5 wyszlo x
1 x
2 itd itd
8 maj 13:20