Oblicz cosinus pi/8
Maciek: Mam obliczyć cosπ8 i pomyślałem że można skorzystać z kątów połówkowych, tylko nie ma
takich w karcie wzorów na maturę. Czy da się jakoś to inaczej zrobić, albo jak wyprowadzić
wzór na cosinus takiego połówkowego kąta? Ewentualnie czy na maturę wykorzystać od razu gotowy
wzór?
8 maj 12:12
ICSP: cos2x = cos
2x − sin
2x = 1 − 2sin
2x = 2cos
2x − 1
i masz wzór na cosinus/sinus kata połówkowego.
8 maj 12:41
Maciek: Wow. Takie cudo! Spodziewałem się strony rachunków! Dzieki
8 maj 13:09