nierówność
Patka: Dla jakich x∊R prawdziwa jest nierówność |√x2+2x+5−√x2−4x+8|<3
8 maj 09:21
ICSP: |
√x2 + 2x + 5 −
√x2 − 4x + 8| =
| | x2 + 2x + 5 − x2 + 4x − 8 | |
= | |
| | = |
| | √x2 + 2x +5 + √x2 − 4x + 8 | |
| | 3(2x − 1) | |
= | |
| | = |
| | √x2 + 2x + 5 + √x2 − 4x + 8 | |
| | |x + 1 + x − 2| | |
= |3| |
| ≤ |
| | √x2 + 2x + 5 + √x2 − 4x + 8 | |
| | √(x+1)2 + √(x−2)2 | |
≤ |3| |
| < 3 |
| | √x2 + 2x + 5 + √x2 − 4x + 8 | |
Dla wszystkich.
8 maj 11:49
Patka: A skąd ta ostatnia nierówność?
8 maj 12:58
Patka: Czy chodzi o to ze licznik jest większy od mianownika?
8 maj 13:31
ICSP: Monotoniczność funkcji f(x) = √x
(x+1)2 < (x+1)2 + 4 ⇒ √(x+1)2 < √x2 + 2x + 5
Tak samo dla drugiego członu.
8 maj 13:35
Szkolniak: Na początku dziedzina związana z pierwiastkiem: x∊R
x2+2x+5>0 dla x∊R oraz x2−4x+8>0 dla x∊R
Po obu stronach występują wyrażenia nieujemne, zatem obie strony nierówności podnosimy do
kwadratu:
(√x2+2x+5−√x2−4x+8)2<32
x2+2x+5−2√(x2+2x+5)(x2−4x+8)+x2−4x+8<9
2−√(x2+2x+5)(x2−4x+8)+x2−x<0
x2−x+2<√(x2+2x+5)(x2−4x+8)
Trójmian kwadratowy y=x2−x+2 przyjmuje jedynie wartości dodatnie, podnosimy ponownie do
kwadratu:
(x2−x+2)2<(x2+2x+5)(x2−4x+8)
x4−2x3+5x2−4x+4<x4−2x3+5x2−4x+40
4<40
zdanie prawdziwe, zatem nierówność jest spełniona dla x∊R.
8 maj 13:39
Filip: Prosze pana... mozna tak zrobic pod warunkiem napisania o przeksztalceniach rownowaznych.
Pozdrawiam
8 maj 14:23
chichi:
A co @
Filip Czarnek tak powiedział?
8 maj 14:29