prawd
help: na szachownicy o nieskonczonej liczbe pol kladziemy wieze, wykonujemy 4 ruchy wieza, za kazdym
ruchem ruszamy sie losowo o jedno pole, w gore, w dol, w lewo lub w prawo, jaka jest szansa,
ze po wykonanej sekwencji ruchow wrocimy na pole startowe?
7 maj 22:55
7 maj 23:18
help: czemu 9 w liczniku, ja dla jednej strony naliczylem 4
7 maj 23:23
help: wlasciwie to 6
7 maj 23:24
wredulus_pospolitus:
aby figura wróciła na swoje miejsce to musi zajść jedno z poniższych:
| | | |
1) 2x góra, 2x dół −−−> | = 6 możliwości |
| | |
2) 2x prawo, 2x lewo −−−> 6 możliwości
3) po jednym z każdego −−−> 4! = 24 możliwości
co daje nam w sumie 36 = 4*9 możliwości
7 maj 23:27
kat666:
''czemu 9 w liczniku, ja dla jednej strony naliczylem 4 ; wlasciwie to 6''
Niech pierwszym ruchem będzie L (przesunięcie w lewo).
Drugi ruch to:
a) L, więc kolejne to PP
b) G, więc kolejne to PD lub DP
c) D, więc kolejne to PG lub GP
d) P, więc kolejne to LP lub GD lub PL lub DG
8 maj 07:52