pr
dzonypieczony: Parabola o równaniu y=x2−24x+216 jest obrazem paraboli o równaniu
y=x2+46x+481 w translacji o wektor u . Wyznacz długość wektora u . Zakoduj cyfrę
setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku
pomoze ktos z tym ? ciagle otrzymuje zly wynik..
7 maj 21:00
chichi:
1 2 5 to poprawny wynik, bo robiłem w pamięci?
7 maj 21:11
oki:
y = (x − 12)2 + 72, W1 = (12, 72)
y = (x + 23)2 − 48, W2 = (−23, −48)
→
w = [−23 − 12, −48 − 72] = [−35, −120]
Odp. jak u chichi
7 maj 21:18
chichi:
f(x)=(x−12)
2+72 W
1=(12 72)
g(x)=(x+23)
2−48 W
2=(−23, −48)
vec(W
2W
1)=[35, 120] ⇒ |vec(W
2W
1)|=
√352+1202=125
7 maj 21:19
dzonypieczony: a dzieki juz wiec co zrypalem
7 maj 21:45
Mila:
Jeden ze sposobów:
u→=[a,b]
Wszystkie punkty paraboli zostały przesunięte o ten sam wektor,
1) y=x2+46x+481 − dana parabola
Postać kanoniczna: y=(x+23)2−48
W1=(−23,−48)− wsp. wierzchołka paraboli
2) y=x2−24x+216⇔y=(x−12)2+72 parabola po translacji
W2=(12, 72)
−23+a=12 i −48+b=72
u=[35,120]
|u|=125
7 maj 22:06
Alibaba:
i co nowego Mila tu wniosłaś?
8 maj 00:58
getin:
Mila wniosła choćby przejrzysty opis zadania, widać co jest czym i z czego wynika
8 maj 07:00