geometria analityczna
dzonypieczony: Okręgiem jednokładnym w skali k = −3 w jednokładności o środku O = (3,2) względem
okręgu o równaniu x2 + y2 = 4 jest:
powie ktos jak to zrobic ? wychodzi mi srodek okregu po przemnozeniu przez k, s =(9,6) a
powinno wyjsc s=(12,8)
7 maj 19:18
chichi:
−3[−3, −2]=[x−3, y−2] ⇒ [9, 6]=[x−3, y−2] ⇒ x=12 ∧ y=8
7 maj 19:26
Szkolniak: Nie wiem czy jest to dla Ciebie ważne
dzonypieczony, ale na maturze rozszerzonej w tym
roku jednokładności nie będzie
7 maj 19:27
dzonypieczony: a moglby wytlumaczyc czemu −3[−3,−2]=[x−3,y−2] konkretnie czemu te x i y bo ja bym to poprostu
przemnozyl i dlatego zle wychodzi
7 maj 19:29
chichi:
No to nie znasz pojęcia jednokładności
7 maj 19:31
dzonypieczony: serio nie bedzie ? a slyszalem cos typu ze jednokladnosci w obrazach nie bedzie ale sama
jednokladnosc zostaje cos w tym stylu wiec ja juz nie wiem
7 maj 19:32
Szkolniak: Z tego co kojarzę było mówione że jednokładność odpada i nie będzie z tego zadań
Żyję takim przekonaniem bo kompletnie sobie to odpuściłem i nie znam nawet zasady działania
jednokładności
Z tego co robiłem kilka próbnych to nigdzie się jednokładność nawet nie pojawiała, czy to
operon czy tam w szkole marcowa próbna
Swoją drogą jak chcesz to mogę podesłać arkusz próbny z rozszerzenia, znalazłem wczoraj jakiś
chyba nowy i nawet całkiem przyjemny
7 maj 19:38
dzonypieczony: Możesz podesłać w sumie to se zrobie jak skoncze geometrie analityczna
7 maj 19:43
7 maj 19:55
dzonypieczony: o kurde to w ile % celujesz? a propo jednokladności:
rozpoznaje figury podobne i jednokładne; wykorzystuje (także w kontekstach praktycznych) ich
własności;
7 maj 19:56
Szkolniak: Wiesz, chciałbym pod 100 podbić, ale zobaczymy jak to wyjdzie
Na próbnej w marcu 84% mi się udało także myślę że koło 90% albo w górę jestem w stanie zrobić,
a u Ciebie jak? w ile celujesz?
a co do tej jednokładności też właśnie przed chwilą sprawdziłem i się zdziwiłem, bo myślałem że
nie ma żadnej wzmianki na ten temat
ale szczerze to nawet nie wiem o jakie zadanie mogłoby chodzić, nie wiem na czym polegałoby
takie 'rozpoznanie'
7 maj 20:01
dzonypieczony: ja to sam nie wiem ile mi sie uda wyciagnac, ogolnie to wszystko powtorzylem ale srednio
ogarniam dowody geometryczne i w ogole zadan optymalizacyjnych nie robilem tylko ogladalem jak
ktos robi to jeszcze mam troche do zrobienia
7 maj 20:05
dzonypieczony: to z takim wynikiem na jakie studia sie wybierasz ?
7 maj 20:05
dzonypieczony: wszystko powtorzylem oprocz stereometrii jeszcze*
7 maj 20:06
Szkolniak: Optymalizacyjne wydaje mi się że jeden w sumie z najprzyjemniejszych działów, niby zadania są
za taką ilość punktów a wydaje mi się że nie są ciężkie te zadania z optymalizacji − tam po
prostu lecisz schematem, dziedzina, minimum czy maksimum i w sumie po zadaniu i raczej łatwe
punkty
Myślałem nad PWR, bo tam liczy się głównie matma i fiza jako rozszerzenia, ale jeszcze nie
jestem pewien co do kierunku
A Ty? Jakieś kierunki na oku? Uczelnie?
Polecam lajwy na jutubie, Ajkamat czy tam Matma z pasją

zapis z lajwa na 1.5x i można sobie
przelecieć cały lajw na szybko co było i zobaczyć czy się umie
7 maj 20:10
dzonypieczony: czekaj a co to PWR ? ja myślałem żeby zagranicę się wyrwać na studia jak się uda to połowa
sukcesu za mną
7 maj 20:17
Mila:
Napisz dokładnie treść zadania.
7 maj 20:18
Szkolniak: Politechnika Wrocławska

Ale tam tyle tych kierunków że nie wiadomo za co się zabrać i na co patrzeć w ogóle
A gdzie za granicę? Niemcy?
7 maj 20:27
Mila:

S=(0,0), r=2
O(3,2) środek jednokładności, k=−3
R=2*3=6
S'=(x,y)
OS'
→=−3*OS
→
OS
→=[−3,−2], OS'
→=[x−3,y−2]
[x−3,y−2]=−3*[−3,−2]
x−3=9
y−2=6 ⇔OS'
→=[9,6] i możesz geometrycznie wyznaczyć ( sprawdzić wsp. S')
Wsp. środka okręgu jednokładnego
x=12
y=8⇔ S'=(12,8)
7 maj 20:37
dzonypieczony: Holandia.. ale ciężko będzie a jak sie nie dostane to próbuje na agh a jak sie nie dostane haha
to nie wiem czy nie czekac rok i sprobowac znow na jedno z tych
7 maj 20:42
dzonypieczony: dzieki mila
7 maj 20:43