matematykaszkolna.pl
geometria analityczna dzonypieczony: Okręgiem jednokładnym w skali k = −3 w jednokładności o środku O = (3,2) względem okręgu o równaniu x2 + y2 = 4 jest: powie ktos jak to zrobic ? wychodzi mi srodek okregu po przemnozeniu przez k, s =(9,6) a powinno wyjsc s=(12,8)
7 maj 19:18
chichi: −3[−3, −2]=[x−3, y−2] ⇒ [9, 6]=[x−3, y−2] ⇒ x=12 ∧ y=8
7 maj 19:26
Szkolniak: Nie wiem czy jest to dla Ciebie ważne dzonypieczony, ale na maturze rozszerzonej w tym roku jednokładności nie będzie emotka
7 maj 19:27
dzonypieczony: a moglby wytlumaczyc czemu −3[−3,−2]=[x−3,y−2] konkretnie czemu te x i y bo ja bym to poprostu przemnozyl i dlatego zle wychodzi
7 maj 19:29
chichi: No to nie znasz pojęcia jednokładności
7 maj 19:31
dzonypieczony: serio nie bedzie ? a slyszalem cos typu ze jednokladnosci w obrazach nie bedzie ale sama jednokladnosc zostaje cos w tym stylu wiec ja juz nie wiem
7 maj 19:32
Szkolniak: Z tego co kojarzę było mówione że jednokładność odpada i nie będzie z tego zadań Żyję takim przekonaniem bo kompletnie sobie to odpuściłem i nie znam nawet zasady działania jednokładności Z tego co robiłem kilka próbnych to nigdzie się jednokładność nawet nie pojawiała, czy to operon czy tam w szkole marcowa próbna Swoją drogą jak chcesz to mogę podesłać arkusz próbny z rozszerzenia, znalazłem wczoraj jakiś chyba nowy i nawet całkiem przyjemny
7 maj 19:38
dzonypieczony: Możesz podesłać w sumie to se zrobie jak skoncze geometrie analityczna
7 maj 19:43
Szkolniak: https://www.maturita.pl/aktualnosci?rid=27 Ja już wczoraj poleciałem i jedyne co zepsułem to te zadanie zamknięte z prawdopodobieństwem, nie wiedziałem jak to zrobić Jak coś to dawaj znać jak poszło
7 maj 19:55
dzonypieczony: o kurde to w ile % celujesz? a propo jednokladności: rozpoznaje figury podobne i jednokładne; wykorzystuje (także w kontekstach praktycznych) ich własności;
7 maj 19:56
Szkolniak: Wiesz, chciałbym pod 100 podbić, ale zobaczymy jak to wyjdzie Na próbnej w marcu 84% mi się udało także myślę że koło 90% albo w górę jestem w stanie zrobić, a u Ciebie jak? w ile celujesz? a co do tej jednokładności też właśnie przed chwilą sprawdziłem i się zdziwiłem, bo myślałem że nie ma żadnej wzmianki na ten temat ale szczerze to nawet nie wiem o jakie zadanie mogłoby chodzić, nie wiem na czym polegałoby takie 'rozpoznanie'
7 maj 20:01
dzonypieczony: ja to sam nie wiem ile mi sie uda wyciagnac, ogolnie to wszystko powtorzylem ale srednio ogarniam dowody geometryczne i w ogole zadan optymalizacyjnych nie robilem tylko ogladalem jak ktos robi to jeszcze mam troche do zrobienia
7 maj 20:05
dzonypieczony: to z takim wynikiem na jakie studia sie wybierasz ?
7 maj 20:05
dzonypieczony: wszystko powtorzylem oprocz stereometrii jeszcze*
7 maj 20:06
Szkolniak: Optymalizacyjne wydaje mi się że jeden w sumie z najprzyjemniejszych działów, niby zadania są za taką ilość punktów a wydaje mi się że nie są ciężkie te zadania z optymalizacji − tam po prostu lecisz schematem, dziedzina, minimum czy maksimum i w sumie po zadaniu i raczej łatwe punkty Myślałem nad PWR, bo tam liczy się głównie matma i fiza jako rozszerzenia, ale jeszcze nie jestem pewien co do kierunku A Ty? Jakieś kierunki na oku? Uczelnie? Polecam lajwy na jutubie, Ajkamat czy tam Matma z pasją zapis z lajwa na 1.5x i można sobie przelecieć cały lajw na szybko co było i zobaczyć czy się umie
7 maj 20:10
dzonypieczony: czekaj a co to PWR ? ja myślałem żeby zagranicę się wyrwać na studia jak się uda to połowa sukcesu za mną
7 maj 20:17
Mila: Napisz dokładnie treść zadania.
7 maj 20:18
Szkolniak: Politechnika Wrocławska Ale tam tyle tych kierunków że nie wiadomo za co się zabrać i na co patrzeć w ogóle A gdzie za granicę? Niemcy?
7 maj 20:27
Mila: rysunek S=(0,0), r=2 O(3,2) środek jednokładności, k=−3 R=2*3=6 S'=(x,y) OS'=−3*OS OS=[−3,−2], OS'=[x−3,y−2] [x−3,y−2]=−3*[−3,−2] x−3=9 y−2=6 ⇔OS'=[9,6] i możesz geometrycznie wyznaczyć ( sprawdzić wsp. S') Wsp. środka okręgu jednokładnego x=12 y=8⇔ S'=(12,8)
7 maj 20:37
dzonypieczony: Holandia.. ale ciężko będzie a jak sie nie dostane to próbuje na agh a jak sie nie dostane haha to nie wiem czy nie czekac rok i sprobowac znow na jedno z tych
7 maj 20:42
dzonypieczony: dzieki mila
7 maj 20:43