proszę o rozwiązanie
anna: | | 12 | |
W trójkącie ABC dane są BC = 15 cm , sinI∡BAC I = |
| oraz sinI∡CBA I = 0,8 |
| | 13 | |
oblicz pole tego trójkąta
7 maj 18:38
chichi:
Z ΔBDC:
| h | | 4 | |
| = |
| ⇒ h=12 ⇒ |DB|=9 |
| 15 | | 5 | |
ZΔADC:
|AD|=5
|AD|+|DB|=a=14
7 maj 18:51
chichi:
| | 1 | |
PΔABC= |
| *14*12=84  |
| | 2 | |
7 maj 18:52
anna: dziękuję
7 maj 19:15
Klara:

W ΔADC : |AD|=5 , h=12 to w ΔDBC : |DB|=9
P= 6*14= 84
===========
7 maj 22:04
marta: A co, jeśli kąt przy wierzchołku C jest rozwarty? Chyba to rozwiązanie nie jest pełne.
18 kwi 21:11
chichi:
i co się wówczas zmieni?
18 kwi 21:14
marta: Przy wierzchołku A, sorrki pomyłka
18 kwi 21:46
marta: Wtedy |AB| = 4 i pole 24
18 kwi 21:49
chichi:
no to wychodzi na to, że nie rozwiązania u góry nie są pełne
18 kwi 22:02
marta: No, na to wychodzi. Jak się policzy AB z twierdzenia cosinusów to też wychodzą dwa trójkąty.
18 kwi 22:08