Splot funkcji
KOnrad: Witajcie, mam za zadanie obliczyć splot funkcji. Jest to temat dla mnie nowy dlatego proszę o
pomoc
i wytłumaczenie problemu.
Mam dwie funkcje:
f(x)=r1 * e−r1 *x oraz g(x)=r2 * e−r2 *x dla x należących do R+
Zacząłem tak: (T to u mnie miało być tau)
f(x)*g(x)= ∫ f(T) * g(t−T) dT= ∫ r1 * e−r1 *T * r2 * e−r2 *(t−T) dT
I niestety dalej już nie wiem co powinienem napisać ani jak to obliczyć. Proszę o pomoc
7 maj 12:18
Adamm:
(f*g)(x) = ∫0t f(T)g(t−T) dT = r1r2e−r2t ∫0t e(r2−r1)T dT
7 maj 12:32
jc:
f(x)=a e
−ax, g(x)=b e
−bx
(f*g)(x) = ∫
0x f(t) g(x−t) dt = ab ∫
0x e
− at − b(x−t) dt
| | ab | | ab | |
= |
| [e− at − b(x−t)]t=0t=x = |
| (e−ax − e−bx) |
| | b−a | | b−a | |
7 maj 12:37
KOnrad: Czyli mam obliczyć tylko całkę ∫0 t e(r2−r1)T dT?
To wyjdzie coś takiego?
..... = u{e((r2−r1)*T){r2−r1} ?
I co dalej?
7 maj 12:41
KOnrad: @Adamm: podstawić tylko granicę czy jak?
7 maj 12:43
jc: Tak. Całka = różnica funkcji pierwotnych.
7 maj 12:44
Adamm:
Tak, podstawić tylko granicę
Ale jest haczyk, dla r1 = r2 rozwiązanie jest inne
7 maj 12:44
Adamm: Jeśli potrafisz liczyć granice, to przypadek r1 = r2 możesz traktować jako wersję graniczną
7 maj 12:45
KOnrad: Kurcze to dałeś mi zagwostkę...
Nie wiem czy sobie z tym dam radę
7 maj 12:47
jc: Inne, ale granica daje to samo. Warto jednak sprawdzić.
7 maj 12:53
KOnrad: Pomożecie z tym? Nie bardzo wiem jak to rozpisać tak jak to piszecie
7 maj 12:57
jc: Pozwól jednak, że zamiast r
1 i r
2 będę pisał a, b. Indeksy mnie rozpraszają.
Jeśli a=b, to masz całkę
(f*f)(x) = a
2 ∫
0x e
−at e
−a(x−t) dt = ∫a
2 e
−ax ∫
0x 1 dx = a
2 x e
−ax
Zobaczmy teraz, jaka jest granica b→a.
| | e−ax − e{−bx} | |
ab |
| →a2 x e−ax, Hospital |
| | b−a | |
7 maj 13:11
KOnrad: Okej dziękuję. Zatem czy wynik będzie równy (−1/a) ? Czy też nieskończoność?
10 maj 14:10
jc:
Dla a≠b masz
| | e−ax − e−bx | |
(f*g)(x)=ab |
| |
| | b−a | |
Dla a=b masz
(f*f)(x)= a
2 x e
−ax
11 maj 23:15
KOnrad: Okej dziękuję za pomoc
13 maj 19:01