zespolone
HGH: | | 1 | |
wyznacz Re( |
| ) jak tutaj wyznaczyc ta czesc rzeczywista? |
| | z−2 | |
6 maj 19:00
Szkolniak: | 1 | | 1 | | 1 | | (x−2)−yi | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| z−2 | | x+yi−2 | | (x−2)+yi | | ((x−2)+yi)((x−2)−yi) | |
| | x−2−yi | | x−2 | | y | |
= |
| = |
| − |
| i |
| | (x−2)2+y2 | | (x−2)2+y2 | | (x−2)2+y2 | |
Może tak?
6 maj 19:26
Mila:
x,y∊R
6 maj 21:38
Filip: ale co x, y ∊ R

Jest to bledny zapis, iz wskazuje, ze samo y nalezy do R, a do czego x
7 maj 10:09
Adamm: No nie. Dobry
7 maj 10:38
Filip: No nie. Zly
7 maj 11:39
Maciess: XD
7 maj 12:05
7 maj 12:08
Filip: Zapewne dlategoze sie z nim utozsamiasz (w negatywnymznaczeniu)
7 maj 12:19
ite: świetne

prawdziwe w wielu, wielu obszarach życia
7 maj 12:23
Adamm: Ja rozumiem jak to jest czuć się zaatakowanym ale walcząc z innymi tylko pogarszasz swoją
sytuację
7 maj 12:34
Szkolniak: Jako maturzysta miałbym pytanie o zapis, rozumiem że tutaj odpowiednie są oba zapisy: x,y∊R
oraz x,y∊R2? W jaki sposób lepiej napisać na wtorkowym rozszerzeniu?
7 maj 13:58
Adamm: (x, y)∊R2 byłoby poprawne, x, y∊R2 znaczyłoby że bierzesz dwa wektory z R2
7 maj 14:04
Szkolniak: Wektory u mnie leżą totalnie, bo nawet tego w szkole nie miałem za bardzo, ale ten pierwszy
zapis jest jasny.
A jeśli chodzi o nawiasy, to czy taki zapis ''<'' i "[" jest odpowiedni w np. nierównościach?
Bo [ oraz ] bodajże wykorzystuje się właśnie w wektorach, kojarzę, i nie wiem czy nie koliduje
to z nimi?
7 maj 14:09
jc: x, y ∊ R jest tak samo dobre, jak x ∊ R i y ∊R.
Spojrzałem do podręczników. Spivak używa pierwszego zapisu, Rudin drugiego.
7 maj 14:09
6latek: niepotrzebnie macisz sobie w glowie
7 maj 14:13
Szkolniak: 6latek pytam z czystej ciekawości, na maturze będę pisał tak jak mnie uczono i tak jak
piszę zawsze, czyli po prostu < i >.
zapis jest ważny więc chce się po prostu dobrze nim posługiwać, stąd moje pytania
7 maj 14:15
6latek: aby porownac ze soba dwie liczby rzeczywiste wystarczy zbadac ich roznice
a=b⇔a−b
a<b⇔a−b<0
a>b⇔a−b>0
wiec skad to pytanie o zapis nierownowsci?
7 maj 14:33
Szkolniak: Zwykłe zadanie żeby rozwiązać nierówność..
Rozwiąż nierówność:
x2−4≤0
x∊<−2;2> albo x∊[−2;2]
7 maj 15:16
chichi:
Sam mówisz, że używasz pierwszego zapisu, to dlaczego na maturze miałbyś użyć drugiego?
7 maj 16:10
HGH:
7 maj 20:54