Oblicz, ile jest trzycyfrowych liczb całkowitych dodatnich...
Lid: Oblicz, ile jest trzycyfrowych liczb całkowitych dodatnich, w których zapisie dziesiętnym
występują dokładnie dwie różne cyfry.
Robię to tak:
9*1*1 − wybieram sobie tutaj pierwszą cyfrę na 9 sposobów, a pozostałe dwie to zera
9*1*1 − pierwszą wybieram tak samo, druga to zero, trzecia to powtórka pierwszej
9*1*1 − pierwsza jak wyżej, druga jest taka sama jak pierwsza, trzecia to zero
9*1*8 − pierwsza cały czas tak samo, druga jest identyczna jak pierwsza, trzecia jest inna od
pierwszej i drugiej oraz od zera
9*8*1 − pierwsza jak zawsze, druga jest inna od pierwszej i od zera, trzecia jest taka jak
pierwsza
9*1*1 + 9*1*1 + 9*1*1 + 9*1*8 + 9*8*1 = 171
A powinno być 243. Co robię źle?
6 maj 17:22
Mila:
1) liczby z zerem w zapisie ({ 100,110,101, ...})
9*3=27
2) Liczby bez zera w zapisie:
{122,212,221,112,121,211,.....}
216+27=243
6 maj 17:50
Lid: Dziękuję. Domyślam się skąd wzięło się to 216 w tym zapisie, ale nie umiem dojść do tego,
dlaczego moja metoda nie zliczyła tych wszystkich możliwości. Czy mogę poprosić o wyjaśnienie?
6 maj 17:56
Mila:
| | 9! | | 7!*8*9 | |
= |
| = |
| =36 − kombinacje |
| | 2!7! | | 2*7! | |
wybór 2 cyfr ze zbioru{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
Przy wyborze dwóch cyfr masz 6 możliwości utworzenia liczby 3 −cyfrowej, w której te dwie
cyfry
wystąpią.
Masz zapisane liczy przy wyborze 1 i 2.
6 maj 18:08
Lid: To rozumiem. Ale nie rozumiem dlaczego zapis 9*1*8+9*8*1 nie jest równoważny. Wybieram pierwszą
liczbę na 9 sposobów w obu przypadkach a potem tę, która jest różna (od pierwszej i od zera)
ustawiam raz na drugim, raz na trzecim miejscu. Czego brakuje w tym zapisie?
6 maj 18:18
Mila:
wg mnie brakuje powtórki drugiej wybranej cyfry.
6 maj 18:30
Lid: Czyli taką metodą jaką wybrałem, jak powinienem to zapisać?
6 maj 18:50
Mila:
1) Jednym wzorem:
3*9*9=243
Wyjaśnienie::
aab
9*1*9 cyfra jedności inna niż cyfra setek i dziesiątek ( np.112,110,... )
lub
abx czyli aba lub abb cyfrę jedności możemy ustalić na dwa sposoby
9*9*2
Razem:
9*9*1+9*9*2=9*9*(1+2)=3*81=243
======================
Popraw teraz Twój bardziej szczegółowy sposób.
6 maj 20:37
Adam Zza Pieca: Wyszło ci 171, powinno wyjść 243. 243−171=72, zgubiłeś więc jedno 9*8.
9*1*8 − zgodnie z opisem tutaj układasz tego typu liczby: 112, 221, 335, 553...
9*8*1 − a tutaj takie: 212, 121, 353, 535...
Brakuje tutaj licz typu: 211, 122, 355, 533..., gdzie identycznymi cyframi są dwie ostatnie.
Policzysz je mnożąc 9 razy 8 właśnie, czyli: 9*8*1.
9*1*1 + 9*1*1 + 9*1*1+ 9*1*8 + 9*8*1 + 9*8*1 = 243
7 maj 10:58
wredulus_pospolitus:
| |
*2*3 <−−− wybieramy dwie 'nie zerowe' cyfry *2 (która jest podwójna) * 3 |
| |
(ustawienie pojedynczej cyfry)
| |
<−−− wybieramy jedną 'nie zerową', która jest pojedyncza i stoi na pierwszym miejscu |
| |
| |
*2 <−−− wybieramy jedną 'nie zerową', która jest podwójna *2 (ustawienie 0 nie na |
| |
pierwszym miejscu)
7 maj 11:22
getin:
9*10*10 = 900 tyle jest ogólnie liczb trzycyfrowych
9*9*8 = 648 − tyle jest trzycyfrowych o różnych cyfrach
9 − tyle jest trzycyfrowych o takich samych trzech cyfrach
900 − 648 − 9 = 243
7 maj 11:55
Mila:
Najprościej
getin
7 maj 18:25
Lid: Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, mogłem sobie pooglądać to zadanie z różnych stron
8 maj 14:42
Mila:
Uzupełniłeś swoją wersję?
8 maj 18:12