matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Równanie.
bony:
y''−2y'=(x+1)e
2x
y
j
=C
1
+C
2
e
2x
y
p
=(Ax+B)e
2x
Policzyłem y', y'' ale coś zły wynik mam. Błąd jest w y
p
? Powinno być y
p
=(Ax
2
+Bx+C)e
2x
? Wynik z wolframa:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=y%27%27-2y%27%3D%28x%2B1%29e%5E%282x%29
1
Tu jest
C
2
e
2x
8
6 maj 13:58
Maciess:
Co oznaczasz jako y
j
i y
p
? Wydaje mi się że tutaj metoda przewidywać. Wielomian charakterystyczny ma pierwiastki 0 i 2. Przewidywana potac rozwiazania to y=x*(Ax+B)e
2x
6 maj 14:21