matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
ewka:
Rozwiąż równanie:
x
tg
=
√
3
2
mnoże obustronnie przez dwa i otrzymuje tgx=
√
6
i co dalej? proszę o podpowiedź
3 mar 18:46
ewka:
π
π
chyba już wiem.. tg x =
√
3
dla
więc po pomnożeniu będzie
?
3
6
π
czyli wynikiem będzie x=
+kπ ?
6
3 mar 18:51