Jakby ktoś pomógł to byłbym wdzięczny
Nikodem: O jaki wektor należy przesunąć wykres funkcji f(x)=2x2 ,aby otrzymać wykres funkcji g opisanej
wzorem g(x)=2(x−1)2−2x−4? Sporządź wykres funkcji g oraz wykres funkcji h(x)=x−1 .Na podstawie
wykresów odczytaj liczbe rozwiązań równania g(x)=h(x).
6 maj 10:50
Klara:
| | 3 | | 9 | | 13 | |
g(x)= 2x2−6x−2 , xw=p= |
| yw=q= −2−2* |
| = − |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 13 | |
g(x)=2(x− |
| )2− |
| − postać kanoniczna |
| | 2 | | 2 | |
===================
g(x)=h(x) −−− dwa rozwiązania różnych znaków
6 maj 11:37