matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
pomocy
Nikodem:
Dane są zbiory A={x∊R:(3x+1)(x−2)>0} oraz B={x∊R:4x
2
−1≤0}. Wyznacz A n B oraz A \ B
6 maj 10:45
Klara:
Rozwiąż nierówności (3x+1)(x−2)>0
A
=(−
∞
, −1/3)U(2,
∞
) i 4x
2
−1≤0
B
=<−1/2, 1/2>
A∩B
= <−1/2; −1/3)
A\B
= <−1/3; 1/2>
6 maj 11:50