Fizyka
XMonki: Ciało o masie 0,2kg rzucono pionowo do góry. spadło na powierzchnię po upływie 4s. Jaką energię
kinetyczną miało to ciało w momencie wyrzutu

Z jaką prędkością wyrzucono to ciało? Pomiń
opory ruchu.
Zadanie 2
Ciało o masie 2kg spada swobodnie z dużej wysokości. Jaką energię kinetyczną będzie miało to
ciało po upływie czasu 2s od momentu rozpoczęcia spadania? Opory ruchu zaniedbujemy.
5 maj 22:34
XMonki: Dzień dobry, proszę o pomoc za co z góry dziękuję.
6 maj 07:45
Qulka: zadanie 1
v=gt/2 =10•4/2 = 20m/s (dzielisz na dwa bo czas spadania i wznoszenia jest taki sam)
Ek=mv2/2=0,2•202/2=40J
zadanie 2
v=gt = 10•2=20m/s
Ek=mv2/2=2•202/2=400J
6 maj 08:03
XMonki: Dziękuję, zawsze mogę liczyć na twoją pomoc.
6 maj 18:10
daras: Czyżby więc to były dwa takie same zadania?
7 maj 09:54