Fizyka
XMonki:
Zad. 1
Oblicz z jaką prędkością będzie spadał młotek o masie 2kg, którego energia kinetyczna wynosi
0,144kJ?
Zad. 2
Oblicz masę ciała, które zostało podniesione na wysokość 60 cm i wykonano przy tym pracę o
wartości 0,18kJ.
Zad. 3 Silnik tokarski przy prędkości strugania 600m/min ma moc 4kW. Ile wynosi siła oporu przy
oddzielaniu wióra od toczonego przedmiotu?
Zad. 4
W wodospadzie o wysokości 40m w czasie 10 minut spada woda o objętości 750m3. Oblicz, jaką
maksymalną moc można uzyskać z turbin wodnych napędzanych wodą tego wodospadu.
5 maj 22:26
XMonki: Dzień dobry, proszę o pomoc za co z góry dziękuję.
6 maj 07:44
Qulka:
1. Ek=mv2/2 więc v=√2E/m=√144=12m/s
2. W=mgh więc m=180/6=30kg
3. P=F•v więc F=P/v=4000/10=400N
4. P=W/t=mgh/t=750000•10•40/600=500000W=0,5MW
6 maj 08:12
XMonki: Dziękuję bardzo, zawsze mogę liczyć na twoją pomoc.
6 maj 18:23