Obliczyć pola części powierzchni z=f(x,y) odciętych podanymi powierzchniami:
Aisser: Obliczyć pola części powierzchni z=f(x,y) odciętych podanymi powierzchniami:
f(x,y) = √x2+y2, x2+y2=2x
Witam mam problem z wyznaczeniem φ przy obszarze całkowania w podanym przykładzie
Wychodzi okrąg na płaszczyźnie z=0 (x−1)2 +y2=1
ρ wyznaczyłem jako 0≤ρ≤2cosφ
Z góry dziękuję za pomoc
5 maj 19:13
luui: "ρ wyznaczyłem jako 0≤ρ≤2cosφ "
Stąd również masz informacje na temat kąta:
0 ≤ 2cosφ ⇒ π/2 ≤ φ ≤ −π/2
Możesz też podstawić:
x−1 = rcosφ // zamiast x=rcosφ
Wtedy:
0 ≤ φ ≤ 2π
0 ≤ ρ ≤ 1
5 maj 20:31
luui: Poprawiam:
−π/2 ≤ φ ≤ π/2
5 maj 20:39
Aisser: Dzieki wielkie
5 maj 21:00