Całka podwójna objętość bryły
Andrzej: Za pomocą całki podwójnej obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami
z = x2 + y2 , z = x + y
5 maj 18:11
luui:
V = D∫∫ x+y dxdy
D:
x2+y2 ≤ x+y
5 maj 20:37
luui: Powinno być:
V =
D∫∫ x+y−x
2−y
2
5 maj 20:46
piotr: | | π | |
∫−π/43π/4∫0√2cos(φ−π/4)(r2(sinφ+cosφ)−r3)drdφ = |
| |
| | 8 | |
6 maj 09:23
jc: piotrze,
A jaką objętość ma bryła: x2+y2 ≤ z ≤ 2x+4y+4 ?
6 maj 09:35
piotr: bryła: x2+y2 ≤ z ≤ 2x+4y+4 ma objętość 81π/2
6 maj 09:55
jc: Tak
6 maj 10:11
piotr: ∫02π∫03(9−r2)rdrdθ = 81π/2
6 maj 10:17
piotr: Prostsza całka do zadania Andrzeja:
| | π | |
∫02π∫0√2/2(1−r2)r/2 dr dθ = |
| |
| | 8 | |
6 maj 10:33
jc: O tym sposobie myślałem.
6 maj 10:59
Andrzej: Bardzo dziękuję za pomoc
6 maj 21:18