Równanie prostej przechodzcej przez A(-20.12) i B(7,3)
Jolanta: Nie wiem co sieć dzieje ale nie mogę napisać .Bzdury mi wychodza
A(−20,12) B(7,3)
12=−20a+b \*(−1)
3=7a+b
−12=20a−b
3=7a+b
−9=27a
a=−3
A i B to wierzchołki trójkąt Na oko b powinno byc równe koło 7
Proszę o pomoc
5 maj 17:49
5 maj 17:53
Jolanta: O zgrozo Chyba zmęczona jestem Dziękuje
5 maj 18:04
Jolka:
| | y1 − y2 | | 12 − 3 | | 9 | | 1 | |
a = |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | x1 − x2 | | −20 − 7 | | −27 | | 3 | |
równanie prostej; y = a(x − x
0) + y
0,
| | 1 | | 1 | | 16 | |
tu: y = − |
| (x − 7) + 3, y = − |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
5 maj 20:05
Klara:

@
Jolanta
Czy chodzi o ostatnie zadanie z dzisiejszej matury?
|AC|=|BC|
A(−20,12), B(7,3) C∊Oy to C(0,y)
więc |AC|
2=|BC|
2
20
2+(y−12)
2=7
2+(y−3)
2 ⇒ ........ y=27
C(0,27)
|AC|=|BC|= ...=25 i |AB|=
√810=9
√10
Obwód : L(ABC)=50+9
√10
================
5 maj 20:36
Klara:
Jolka ?
5 maj 20:38
Mila:
II sposób
C=(0,b) leży na symetralnej AB
A(−20,12) ,B(7,3)
(x+20)2+(y−12)2=(x−7)2+(y−3)2⇔
y=3x+27
b=3*0+27
C=(0,27)
|BC|=|AC|
|BC|=√72+(27−3)2=√625=25
dalej j wyżej
5 maj 20:51
B:
Tak, tak
Klaro
5 maj 21:07