stosunek
tore:

Promień małego okręgu wynosi r, a większego R. Oblicz stosunek a/b wiedząc że r/R = 4/9.
(Linia czarna dzieli większy okrąg na pół, czerwone punkty oznaczają punkty stycznosci)
kat666:
Czerwone punkty z grafiki oznaczam przez A (styczność z a) B (styczność z b) C (styczność
wewnętrzna okręgów ) i D. Środki okręgów oznaczam przez O
R i O
r, a końce szukanych odcinków
A'A'' i B'B'' (primy leżą na okręgu, a bisy na jego średnicy). Ponadto przyjmuję, iż R=9x oraz
r=4x.
|O
RO
r|=R−r=5x
|O
RD|
2=|O
RO
r|
2−r
2 ⇒ |O
RD|=3x
|O
RA''|=r−|O
RD|=4x−3x=x
a
2=R
2−|O
RA''|
2 ⇒ a=4x
√5
Widzę, iż niestety podałem błędną odpowiedź sądząc, że b=|BB''|, podczas gdy faktycznie
b=|B''B'|.
Kąt BB''D jest dwa razy większy od kąta O
RB''D który nazwę α.
| | |B''D| | | 12x | | 72x | |
b=2R(2cos2α−1)=18x(2( |
| )2−1)=18x(2( |
| )2−1)= |
| |
| | |B''OR| | | 4x√10 | | 5 | |