matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Uprość
IRO:
Uprość a) 7−2x²+8x³−(4x²+4x³+6x−1) b) (x²+x−3)(x³+7)
5 maj 16:13
Jolanta:
7−2x
2
+8x
3
−4x
2
−4x
3
−6x+1=4x
3
−6x
2
−6x+8 x
2
*x
3
=x
2+3
=x
5
x
5
+7x
2
+x
4
+7x−3x
3
−21=x
5
+x
4
−3x
3
+7x
2
+7x−21
5 maj 18:20