Rozwiąż równanie
IRO: Rozwiąż równanie
a) (2x+5)(x−3)(4x−16)=0
b) (x²−25)(x²−3x−10)=0
5 maj 16:13
Filip:
a)
x = −5/2 v x = 3 v x = 4
b)
(x2 − 25)(x2 − 3x − 10) = (x − 5)(x + 5)(x − 5)(x + 2)
x = 5 v x = −5 v x = −2
5 maj 16:18
Jolanta: wynik mnozenia =0 jeżeli mnożysz przez 0
2−4ac
Dlatego przyrównuje sie to co w nawiasach do 0
2x+5=0 x−3=0 4x−16=0
2x=−5 |:2 x=3 4x=16
w b) wzór skróconego mnozenia a
−b
2=(a−b)(a+b) x
2−25=(x−5)(x+5)
x
2−3x−10
Δ=b
2−4ac=(−3)
2−4*1*(−10)=9+40=49
zapisujemy w postaci iloczynowej a(x−x
1)(x−x
2)
(x+2)(x−5)
całosc (x−5)(x+5)(x+2)(x−5)
5 maj 18:03
Jolanta: Jezeli mnozysz przez 0 u góry
5 maj 18:07