Odcinek
Szkolniak: Mając dane odcinki a i b zbudować odcinek x=√a2−2b2.
x=√a2−2b2
x2=a2−2b2
x2+2b2=a2
Odcinek długości 'x' jest jedną z przyprostokątnych w trójkącie prostokątnym, o drugiej
przyprostokątnej √2b i przeciwprostokątnej a?
Można to w ten sposób opisać − a jeśli nie, to na czym polega to polecenie 'zbudować'?
5 maj 16:04
wredulus_pospolitus:
opisałeś ... ok ... ale nie napisałeś jak:
1) wyznaczyć długość √2b (opisać w jaki sposób za pomocą linijki/ekierki i cyrkla zbudować
taki bok)
2) w jaki sposób zbudujesz trójkąt prostokątny o przyprostokątnej '√2b' i przeciwprostokątnej
'a' (za pomocą 'linijki i ekierki' / 'dwóch ekierek' i cyrkla)
Masz podać 'procedurę' ... sposób uzyskania tych odcinków i narysowania ich w taki sposób aby
wyznaczyć 'x'
5 maj 16:15
wredulus_pospolitus:
Przykładowy (nie musi być taki) sposób wyznaczenia długości √2b
1) odmierzamy długość 'b' cyrklem
2) zaznaczamy okrąg o promieniu b (czyli średnia 2b)
3) prowadzimy średnicę
4) za pomocą cyrkla wyznaczamy prostą prostopadłą do średnicy przecinającą ją w połowie
5) na prostopadłej odmierzamy długość 'b' cyrklem
6) łączymy koniec średnicy z odmierzonym końcem prostopadłej −> uzyskaliśmy długość √2b
I teraz należy zbudować trójkąt prostokątny ... podaj 'procedurę'
5 maj 16:18
Szkolniak: Tak właśnie myślałem że to bardziej skomplikowane jest..
√2b − narysować połowę kwadratu o boku długości b (przekątna kwadratu)
a dalej to za pomocą ekierki utworzyłbym kąt prosty i odmierzył drugą przyprostokątna tak, aby
przeciwprostokątna miała długość 'a'
w ten sposób? dosyć dziwnie mi się to opisuje i nie wiem czy o to chodzi dokładnie
5 maj 16:22
Szkolniak: Już myślę nad tym co napisałeś
5 maj 16:24
6latek:

jesli znasz dwa twierdzenia
1)o kwadracie wysokosci wzgledem przeciwprostokatenej i
2) o kwadracie przyprostokatnej to jesli masz dane dwa odcinki a i b to jestes w stanie
wykreslic odcinek (c) ktory bylby srednia geometryczna dwoch odcinkow
AD=a i DB=b
na odcinku AB jako na srednicy wykreslamy polokrag
Z punktu D wykreslamy odcinek CD prostopadly do srednicy AB
To jest zadany odcinkek (c)
Dowod Z tweirdzenia o odcinku wykreslonum z dowolnego punktu okregu do srednicy tutaj jest
CD
2=AD
2*DB
to CD
2=a*b
x=
√a2−2b2
mozemy to zapisac tak
x=
√a*a−2b*b
Budujesz odcinki ktore sa srednia geometryczna a*a i 2b*b a to potrafisz juz
5 maj 17:03
Mila:

1) Konstrukcja Δ prostokątnego ABC o przyprostokątnych równych b− otrzymujemy
przeciwprostokątną BC równą b
√2.
2) Konstrukcja prostej k prostopadłej do BC w punkcie B ( lub C)
3) Kreślimy okrąg O(C,a)− otrzymujemy dwa punkty przecięcia D i D' z prosta k
|BD|=x lub |BD'|=x
x=
√a2−(b√2)2
4) Warunki wykonalności konstrukcji:
a>b
√2
5 maj 17:41
Maciess: "za pomocą ekierki utworzyłbym kąt prosty" jakiej ekierki
5 maj 17:42
Mila:
Konstrukcja − cyrkiel , linijka.
5 maj 18:31
Maciess: a rysujesz własną krwią
5 maj 18:39
Mila:
Konstrukcja geometryczna to rysunek wykonany za pomocą cyrkla, linijki (bez podziałki) i
ołówka.
Prawidłowo rozwiązane zadanie konstrukcyjne składa się z opisu konstrukcji
i wykonanego zgodnie z tym opisem rysunku.
5 maj 18:49