matematykaszkolna.pl
Odcinek Szkolniak: Mając dane odcinki a i b zbudować odcinek x=a2−2b2. x=a2−2b2 x2=a2−2b2 x2+2b2=a2 Odcinek długości 'x' jest jedną z przyprostokątnych w trójkącie prostokątnym, o drugiej przyprostokątnej 2b i przeciwprostokątnej a? Można to w ten sposób opisać − a jeśli nie, to na czym polega to polecenie 'zbudować'?
5 maj 16:04
wredulus_pospolitus: opisałeś ... ok ... ale nie napisałeś jak: 1) wyznaczyć długość 2b (opisać w jaki sposób za pomocą linijki/ekierki i cyrkla zbudować taki bok) 2) w jaki sposób zbudujesz trójkąt prostokątny o przyprostokątnej '2b' i przeciwprostokątnej 'a' (za pomocą 'linijki i ekierki' / 'dwóch ekierek' i cyrkla) Masz podać 'procedurę' ... sposób uzyskania tych odcinków i narysowania ich w taki sposób aby wyznaczyć 'x'
5 maj 16:15
wredulus_pospolitus: Przykładowy (nie musi być taki) sposób wyznaczenia długości 2b 1) odmierzamy długość 'b' cyrklem 2) zaznaczamy okrąg o promieniu b (czyli średnia 2b) 3) prowadzimy średnicę 4) za pomocą cyrkla wyznaczamy prostą prostopadłą do średnicy przecinającą ją w połowie 5) na prostopadłej odmierzamy długość 'b' cyrklem 6) łączymy koniec średnicy z odmierzonym końcem prostopadłej −> uzyskaliśmy długość 2b I teraz należy zbudować trójkąt prostokątny ... podaj 'procedurę'
5 maj 16:18
Szkolniak: Tak właśnie myślałem że to bardziej skomplikowane jest.. 2b − narysować połowę kwadratu o boku długości b (przekątna kwadratu) a dalej to za pomocą ekierki utworzyłbym kąt prosty i odmierzył drugą przyprostokątna tak, aby przeciwprostokątna miała długość 'a' w ten sposób? dosyć dziwnie mi się to opisuje i nie wiem czy o to chodzi dokładnie
5 maj 16:22
Szkolniak: Już myślę nad tym co napisałeś
5 maj 16:24
6latek: rysunekjesli znasz dwa twierdzenia 1)o kwadracie wysokosci wzgledem przeciwprostokatenej i 2) o kwadracie przyprostokatnej to jesli masz dane dwa odcinki a i b to jestes w stanie wykreslic odcinek (c) ktory bylby srednia geometryczna dwoch odcinkow AD=a i DB=b na odcinku AB jako na srednicy wykreslamy polokrag Z punktu D wykreslamy odcinek CD prostopadly do srednicy AB To jest zadany odcinkek (c) Dowod Z tweirdzenia o odcinku wykreslonum z dowolnego punktu okregu do srednicy tutaj jest CD2=AD2*DB to CD2=a*b x=a2−2b2 mozemy to zapisac tak x=a*a−2b*b Budujesz odcinki ktore sa srednia geometryczna a*a i 2b*b a to potrafisz juz
5 maj 17:03
Mila: rysunek 1) Konstrukcja Δ prostokątnego ABC o przyprostokątnych równych b− otrzymujemy przeciwprostokątną BC równą b2. 2) Konstrukcja prostej k prostopadłej do BC w punkcie B ( lub C) 3) Kreślimy okrąg O(C,a)− otrzymujemy dwa punkty przecięcia D i D' z prosta k |BD|=x lub |BD'|=x x=a2−(b2)2 4) Warunki wykonalności konstrukcji: a>b2
5 maj 17:41
Maciess: "za pomocą ekierki utworzyłbym kąt prosty" jakiej ekierki
5 maj 17:42
Mila: Konstrukcja − cyrkiel , linijka.
5 maj 18:31
Maciess: a rysujesz własną krwią
5 maj 18:39
Mila: Konstrukcja geometryczna to rysunek wykonany za pomocą cyrkla, linijki (bez podziałki) i ołówka. Prawidłowo rozwiązane zadanie konstrukcyjne składa się z opisu konstrukcji i wykonanego zgodnie z tym opisem rysunku.
5 maj 18:49