Kartkówka na juz
Jojek: Znajdź pierwiastek wielomianu
a) x³−4x²−4x−5
b) x⁴+2x³−8x²−18x−9
Rozwiąż równanie
a) 9x³+27x²+14x−8=0
b) x³−9x²+24x−20=0
5 maj 13:35
5 maj 13:36
Jojek: Możesz pomóc
5 maj 13:41
Mariusz:
b)
x4+2x3−8x2−18x−9=0
(x4+2x3)−(8x2+18x+9)=0
(x4+2x3+x2)−(9x2+18x+9)=0
(x2+x)2−(9x2+18x+9)=0
(x2+x)2−(3x+3)2=0
(x2+x−3x−3)(x2+x+3x+3)=0
(x2−2x−3)(x2+4x+3)=0
(x+1)(x−3)(x+1)(x+3)=0
5 maj 13:42
ABC: Hej chłopy do roboty niebieski ptaki do paki
i niech wre robota co nam wolna sobota
W naszych rękach nasza sprawa
w naszych rękach przyszłość mas
domy rosną z lewa z prawa
rośnie tysiąc wsi i miast
tak śpiewałem jako młody i głupi OHP−owiec

żeby było trochę merytorycznie
pierwiastek przykład b) x
4+2x
3+x
2−9x
2−18x−9=x
2(x
2+2x+1)−9(x
2+2x+1)=(x−3)(x+3)(x+1)
2
5 maj 13:44
ite: to było "młoty do roboty"
dlatego jojek się nie bierze za liczenie,
inni mu rozwiążą kartkówkę
5 maj 13:48
5 maj 13:51
ABC: ite całkiem możliwe , 35 lat minęło mogłem zapomnieć

w przykładzie a można zauważyć że 5 jest pierwiastkiem
i metodą tabelkową podzielić
1 −4 −4 −5
5 1 1 1 0
5 maj 13:53
5 maj 13:55
Jojek: Najbardziej mi na tym zależy żeby było ładnie rozpisane;
Rozwiąż równanie
a) 9x³+27x²+14x−8=0
b) x³−9x²+24x−20=0
5 maj 13:55
5 maj 13:55
Mariusz:
x3−9x2+24x−20=0
(x−3)3=x3−9x2+27x−27
(x−3)3−3(x−3)=(x3−9x2+27x−27)−(3x−9)
(x−3)3−3(x−3)=x3−9x2+24−18
(x−3)3−3(x−3)−2=0
y=x−3
y3−3y−2=0
y=u+v
u3+3u2v+3uv2+v3−3(u+v)−2=0
u3+3(u+v)uv+v3−3(u+v)−2=0
u3+v3−2=0
3(u+v)(uv−1)=0
u3+v3=2
uv=1
u3+v3=2
u3v3=1
t2−2t+1=0
(t−1)2=0
u3=1
v3=1
y=1+1
x−3=2
x=5
Teraz jeśli nie chcemy korzystać z liczb zespolonych to
proponuję podzielić wielomian x3−9x2+24x−20 przez dwumian x − 5
aby sprawdzić czy nie ma więcej pierwiastków rzeczywistych
5 maj 13:58
5 maj 14:07
ite:
Mariusz 
za wiarę w ludzi i ich chęć do nauki
5 maj 14:14