równania
Angela:
3x3+5x2−9x=15
5 maj 12:53
daras: na razie jest tylko jedno
5 maj 12:53
Filip: g r u p o w a n i e
5 maj 12:54
Angela z fabryki ziela: bo to dopiero początek wstawiania
5 maj 12:56
5 maj 12:57
daras: wklepujesz w google i masz rozwiązanie
potem tylko do zeszytu przepisać albo kopiuj−wklej i mailem na ocenę/zaliczenie
5 maj 12:58
Angela: daras to nie to równanie −−
tam jest −15 a ja mam =15
5 maj 12:59
janek191:
3 x
3 + 5 x
2 − 9 x − 15 = 0
x =
√3
Dzielimy przez x −
√3
itd.
5 maj 12:59
5 maj 13:02
daras: @Angela ja te twoje +15 przeniosłem na lewą stronę i zrobiło sie −15 musisz sie cofnąć do 3
klasy SP
5 maj 13:02
daras: rozwinęłas w ogóle ten link
5 maj 13:03
Filip:
3x3 − 9x + 5x2 − 15 = 0
3x(x2 − 3) + 5(x2 − 3) = 0
(x2 − 3)(3x + 5) = 0
(x − √3)(x + √3)(3x + 5) = 0
5 maj 13:04
daras: (3x+5)(x2 −3) = 0
to juz chyba potrafisz rozwiązac?
5 maj 13:05