trygonometria zadanie
Romek: Zadanie z trygonometrii z roku 1920
Rozwiązać równania:
5sinx + 3siny = 4
3(5sinx) – 2(3siny) = 5
5 maj 12:33
Mariusz:
5u+3v=4
15u−6v=5
10u+6v=8
15u−6v=5
25u=13
5u+3v=4
15u−6v=5
−15u−9v=−12
15u−6v=5
−15v=−7
| | 13 | | 13 | |
x=arcsin( |
| ) +2kπ ∨ x = π − arcsin( |
| ) + 2kπ |
| | 25 | | 25 | |
| | 7 | | 7 | |
y=arcsin( |
| ) +2kπ ∨ x = π − arcsin( |
| ) + 2kπ |
| | 15 | | 15 | |
5 maj 12:44
getin:
Jeśli to miał być układ równań to nie takie trudne
{5sinx+3siny = 4 |*2
{15sinx−6siny = 5
{10sinx+6siny = 8
{15sinx−6siny = 5
25sinx = 13
sinx = 0,52
x = arcsin(0,52)+2k*π lub x = π−arcsin(0,52)+2k*π
5*0,52 + 3siny = 4
y = arcsin(7/15)+2k*π lub x = π−arcsin(7/15)+2k*π
5 maj 12:51