podprzestrzeń liniowa
salamandra: Sprawdź, czy podany zbiór jest podprzestrzenią danej przestrzeni liniowej:{(x, y)∈R2: xy≥0} w
R2
Czy wystarczy podać przykład, np.
w1= (−2,−2) α=−1
w2 = (−1,−4) β=1
wtedy v=αw1+βw2 = (2,2)+(−1,−4) = (1,−2), więc x*y < 0? więc nie jest to podprzestrzeń
liniowa?
5 maj 11:39
ite: jak określona jest przestrzeń liniowa i jaki zbiór ma być jej podprzestrzenią?
5 maj 11:44
salamandra: Wysłałem całą treść zadania
5 maj 11:45
ite: na końcu jest R2, nie doczytałam
czyli przestrzeń tworzą pary liczb rzeczywistych,
a sprawdzamy czy podprzestrzenią będą pary liczb, których iloczyn jest nieujemny
5 maj 11:57
salamandra: Czyli moje uzasadnienie jest ok?
5 maj 11:57
Adamm:
Jeśli przestrzeń liniowa w Rn ma niepuste wnętrze, to jest całym Rn
Faktycznie, jeśli kula o środku x i promieniu r zaiwera się w p. l. M
to również kula o środku w 0 i promieniu r.
Stąd, wektor av jest w M dla odpowiednio małego a>0 i dowolnego v.
Zatem i v jest w M, czyli M = Rn
5 maj 12:05
ite:

Taki prostszy wariant odpowiedzi:
1/ skalowanie wektorów o współrzędnych (x,y) spełniających warunek z 11:39 tworzy
wektory,
których współrzędne nadal spełniają warunek x*y≥0,
2/ ale dodawanie takich
wektorów już nie
v =
v1+v2 = (−5,0)+(0,5) = (−5,5) −5*5<0 więc nie jest to podprzestrzeń
v=αv
1+βv
2, współczynniki α i β są przydatne jeśli masz konkretny wektor v i musisz go
przedstawić jako sumę dwóch innych o podanych wspórzędnych,
przy wskazaniu kontrprzykładu nie są potrzebne
5 maj 14:11
salamandra: Hm, dziwne, bo wykładowca mi powiedział, że moje uzasadnienie jest złe, ponieważ "wektor v nie
ma takiej postaci" i nie zaliczył mi zadania.
5 maj 14:29
ite: może komuś będzie się chciało spojrzeć na to, co napisałam i poprawi
5 maj 14:38
jc: Salamandra, w porządku, choć można było krócej.
Wektory (−3, −1), (2, 2) należą do rozpatrywanego podzbioru R2, ale ich suma
(−3, −1) + (2, 2) = (−1, 1) nie należy. Dlatego zbiór nie jest podprzestrzenią R2.
5 maj 15:07
salamandra: Dlaczego w takim razie mój wykładowca twierdzi, że wektor v nie ma takiej postaci?
5 maj 15:38
5 maj 16:07
Adamm:
Alternatywnie
Można udowodnić, że jeśli H ma dodatnią miarę Lebesgue'a, to H = Rn.
W szczególności, jeśli H zawiera kulę otwartą, to H ma dodatnią miarę Lebesgue'a, więc H = Rn.
5 maj 16:19