Pochodne cząstkowe, całki podwójne obszarami ograniczonymi
ania: 1. Znajdź płaszczyznę styczną do wykresu funkcji
𝑓(𝑥, 𝑦) =(√cos(𝑥𝑦)+𝑥+3)/(𝑎𝑟𝑐𝑡𝑔(1+𝑥𝑦2)) w (0,1).
Pierwiastek jest na całym równaniu cos(xy)+x+3
2.Znajdź przybliżoną wartość
𝑒−0.2/√8.01
3.Niech 𝑓(𝑥, 𝑦) = (√(pierwiastek 3 stopnia)arcsin(𝑥))*( 2(x*y) + 1).
Znajdź ∇𝑓(0,1),
ͻ𝑓/ͻ𝑣(0,1) gdzie v=[3/5, −4/5]. Ile musi wynosić v aby ͻ𝑓/ͻ𝑣(0,1) = −1 ?
4. Znajdź ekstrema funkcji 𝑓(𝑥, 𝑦) = (6 − 𝑥 − 𝑦)𝑥2𝑦3
Określ ich charakter( tzn. maksimum czy minimum).
5. Obszar D jest ograniczony 𝑦 = |𝑥| 𝑖 𝑦 = 1 − 𝑥2
Narysuj obszar D oraz oblicz ∬D (𝑥 + 𝑦)𝑑𝑥𝑑𝑦.
6.Zbiór D z zad.5 przedstaw względem osi OX i OY.
7.Obszar D jest ograniczony x=0 , 𝑥2 + 𝑦2 = 1 , 𝑥2 + 𝑦2=9 ,𝑦=1/√3𝑥 , (𝑦 ≥ √3𝑥 ≥ 0).
Narysuj zbiór D. Stosując współrzędne biegunowe oblicz ∬ 𝑥𝑦𝑑𝑥𝑑𝑦
Błagam o pomoc, wiem co mam robić po kolei we wszystkim ale poziom tych pochodnych, które muszę
policzyć jest za trudny..
4 maj 20:30
ania: 3.Niech 𝑓(𝑥, 𝑦) = (√(pierwiastek 3 stopnia)arcsin(𝑥))*( 2(do potegi)(xy) + 1).
Znajdź ∇𝑓(0,1),
4 maj 20:31
Filip:
5.
Rozbij na dwa obszary i dwie calki:
1 obszar:
1/2 − √5/2 <= x <= 0
0 <= y <= 1
2 obszar:
0 <= x <= √5/2 − 1/2
0 <= y <= 1
Liczysz taką całkę:
∫1/2 − √5/20(∫01(x + y)dy)dx + ∫0 √5/2 − 1/2(∫01(x + y)dy)dx = ...
4 maj 21:56