Zadanie
rrr: | | y | | 1 | |
Jakim sposobem to zrobić: y'− |
| = |
| |
| | x | | 2y | |
| | y | |
Podstawić t= |
| i wyznaczyć z tego y' ? |
| | x | |
4 maj 18:52
Mariusz:
Jest to równanie Bernoulliego
więc podstawieniem u=y2
doprowadź do liniowego
4 maj 19:26
Benny: Podstawienie też załatwi sprawę.
4 maj 19:39
Mariusz:
Z drugiej strony podstawienie zaproponowane przez ciebie też powinno zadziałać
4 maj 19:44
Mariusz:
| | y | |
jednak wystarczyłoby zmienić współczynnik przy |
| |
| | x | |
i proponowane przez was podstawienie nie będzie działać
a równaniem Bernoulliego będzie nadal
4 maj 19:55
rrr: Stosując podstawienie u=y
2
y=
√z
y
−1=z
−1/2
Jak wyjść na liniowe?
4 maj 20:05
rrr: Pomieszałem, tam ma być u po prawej.
4 maj 20:06
Mariusz:
y=
√z
i to jest równanie liniowe
4 maj 20:11
Mariusz:
Tutaj zapomniałem dwójki podczas mnożenia
powinno być
4 maj 20:23
rrr: Dzięki, właśnie tak mi wyszło.
4 maj 20:25