matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Kwadratowa
2003:
Niech x
1
będzie pierwiastkiem równania ax
2
+bx+c=0 oraz niech x
2
będzie pierwiastkiem równania −ax
2
+bx+c=0. Wykaż że x
1
≤ x
3
≤ x
2
lub x
2
≤ x
3
≤ x
1
, gdzie x
3
jest pierwiastkiem równania
a
x
2
+bx+c=0
2
4 maj 16:02
2003:
Juz nieaktualne.
4 maj 16:10