matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
pole
czaki:
W trójkacie ABC kat ABC=45
o
. Punkt P wybrano wenatrz trójkąta tak ze BP = 6 oraz ∡BAP= ∡ BCP= 45
o
. Oblicz pole czworokąta BAPC.
4 maj 15:44
πqś:
Z twierdzenia Pitagorasa w ΔDBP: a
2
+ (a + bp[2})
2
= 36 ⇒ a
2
+ abp[2} + b
2
= 18 Pole czworokąta BAPC:
1
1
1
1
P =
a
2
+
b
2
+
a(a + b
√
2
) +
b(a
√
2
+ b) = ... i tyle
2
2
2
2
4 maj 16:25
πqś:
a
2
+ (a + b
√
2
)
2
= 36
4 maj 17:34