matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
minimum
student:
Niech W(x)=x
11
+a
10
x
10
+a
9
x
9
+...+a
1
x+1 tak ze a
i
≥ 0 dla wszystkich i=1,2,3,...,10. Znajdź minmalną wartość W (2), jeśli wiadomo że wszystkie pierwiastki W(x) są rzeczywiste oraz
−1
W(
)=0.
1024
4 maj 13:36