pochodne
Marcysia: Wyznaczyć pochodne cząstkowe pierwszego rzędu następujących funkcji:
f(x,y) = ln(x+lny)
Wyznaczyć pochodne cząstkowe drugiego rzędu następujących funkcji:
f(x,y) = arcsin(xy)
4 maj 11:45
Filip: No i gdzie problem?
4 maj 11:50
HGH: jak liczysz f'x to y traktujesz jako stala
jak liczysz f'y to x traktujesz jako stala
f''xx to dwukrotnie y jako stala
f''yy to dwukrotnie x jako stala
f''xy najpierw x jako stala pozniej y jako stala
4 maj 11:51
Filip: Poprawne rozumowanie.
4 maj 11:52
Filip: Zakladamyoczywiscieze osoba potrafi policzyc pochodna z funkcjijednej zmiennej
4 maj 11:59
Marcysia: 1. Czy pochodna 1 rzędu po x będzie 1/(x+log(y))?
4 maj 12:30
Filip: Czemu logy a nie lny?
4 maj 12:37
Marcysia: No tak, lny pomyliłam się
4 maj 12:51
Filip: mhmm
4 maj 13:32
janek191:
f(x,y) = ln( x + ln y)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f 'y(x,y) = |
| * |
| = |
| |
| | x + ln y | | y | | x*y + y*ln y | |
4 maj 13:35