Dowód
Czas kosić trawniki:

Kąty o ramionach odpowiednio równoległych
Rysunek przedstawia pare takich kątów α i α
1 których odpowiednie ramiona są parami równoległe
tzn aIIa
1 i bIIb
1
Chcemy udowodnić twierdzenie że kąty αi α
1 są rowne
To twierdzenie udowodnimy z zastrzeżeniem że oba nasze kąty są albo ostre tak jak α i α
1 albo
rozwarte tak jak β i β
1
Twierdzenie
Jeśli dwa kąty mająramiona odpoweidnie do siebie równoległe to kąty te są równe (jeśli oba są
ostre lub rozwarte)
Założenie : aIIa
1 i bIIb
1
Teza : Kąt α= Kątowi α
1
Dowód : Posłużmy sie pomocniczym kątem γ który powstał przez przecięcie się nierównoległych
ramion a
1 i b
Tworzy on wraz z kątem α parę kątow odpowiadających
Kąt α= Kątowi γ
Ten sam kąt γ tworzy z kątem α
1 również parę kątow odpowiadających (równoległe b i b
1
przeciete sieczna a
1)
Kąt α
1=Kątowi γ
Z otrzymanych równości wynika że kąt α=kątowi α
1 c.k.d
Przeprowadzić taki sam dowód w odniesieniu do pary kątów rozwartych β i β
1 posługując się w
tym przypadku kątem pomocniczym γ
1
och&ach:
Chcesz się nauczyć geometrii?
To jak długo będziesz "bawić się klockami" ?

Może lepiej już idź "kosić te trawniki"