Wyznacz dziedzinę funkcji
Artemida: Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=1log|x|
W odpowiedziach mam podane że ta dziedzina jest równa x∊(0,1) v (1,+∞)
Jednak mi wychodzi inna, ponieważ moim zdaniem powinny też tam być jeszcze wartości ujemne z
wyłączeniem −1
Nie rozumiem co robię źle, oto mój tok rozumowania
1) log|x| musi być >0, ponieważ nie można dzielić przez zero log|x|=0 gdy x=1 lub x=−1
2) |x| musi być większe od zera, bo jest liczbą logarytmowaną więc według mnie x∊R, bo przecież
jest to wartośc bezwzględna, więc zawsze będzie dodatnia z wyłączeniem gdy x=0
Więc Dziedzina funkcji = (−∞,−1) v (−1,0) v (0,1) v (1, +∞)
Co robię źle?
3 maj 23:50
ICSP: D : x ∊ R \{−1,0,1}
4 maj 00:13
Artemida: tylko, że w odpowiedziach do zadania jest inaczej, więc jest błąd?
4 maj 00:15
ICSP: błąd
4 maj 00:21
Artemida: dzięki
4 maj 01:29