mmmm
mmmmmm: Ostroslup ma 60 wierzchołków . Liczba krawędzi tego ostrosłupa to :
A. 118
B. 120
C. 119
D. 121
3 mar 18:29
Eta:
60 − 1 wierzchołek = 59 wierzchołków w podstawie
czyli krawędzi w podstawie jest 59
to liczba wszystkich krawędzi : 2*59= 118
odp: B)
3 mar 18:33
edi: Rozpatrzmy liczbę wierzchołków w zależności od ilości boków figury stanowiącej podstawę
ostrosłupa
3 − 4
4 − 5
5 − 6
...
n − n+1
czyli n+1 = 60
Rozpatrzmy liczbę krawędzi ostrosłupa w zależności od ilości boków figury stanowiącej podstawę
ostrosłupa
3 − 6
4 − 8
5 − 10
...
n − 2n
3 mar 18:33
Eta:
3 mar 18:34