Funkcja
Alematma: Sprawdź za pomocą obliczeń czy do wykresu funkcji y=2x2−2x+7 należą punkty:
a) A=(2, 11)
b) B=(3, 19)
c) C=(4, 0)
d) D=(4, 2)
3 maj 20:32
Fuyao: 11=2*22−2*2+7
11= 8−4+7=11
11=11 nalezy
Pozostale punty tak samo
Jesli punkt nalezy do wykresu funkcji to oznacza ze spelnia jej rownanie
3 maj 20:36
Alematma: 19=3*22−3*2+7
19=12−6+7
19=13
Nie należy
Dobrze?
3 maj 20:41
Fuyao: Za x do wzoru funkcji wstawiasz 3
wiec bedzie
19=2*32−2*3+7
3 maj 20:52
Alematma: Oj źle
19=2*32−2*3+7
19=18−6+7
19=19
Więc należy
3 maj 20:53
Alematma: c) 4=7 więc nie należy
D) 4=−3
3 maj 20:56
janek191:
c) i d) złe obliczenia
3 maj 22:06