n
Nikodem: Rozwiąż równanie
(x2−4)2=(x2−4)(3x2+2)
3 maj 19:40
Filip:
(x2 − 4)2 − (x2 − 4)(3x2 + 2) = 0;
(x2 4)(x2 − 4 − 3x2 − 2) = 0;
(x − 2)(x + 2)(−2x2 − 6) = 0;
−2(x − 2)(x + 2)(x2 + 3) = 0;
−2(x − 2)(x + 2)(x2 − j23) = 0;
−2(x − 2)(x + 2)(x − j√3)(x + j√3) = 0;
no i widelec...
3 maj 19:45
Fuyao: Filipie co Ty robisz ?
Nie widzisz ze on jest zielony a Ty jeszcze mu zespolone
3 maj 19:50
janek191:
(x2 − 4)2 − (x2 − 4)*(2 x2 + 2) = 0
( x2 − 4)*[( x2 −4 − ( 2 x2 +2)] = 0
(x2 − 4)*( −x2 − 6) = 0 /*(−1)
(x −2)*(x + 2)*( x2 + 6) = 0 / : (x2 + 6) x2 + 6 > 0 dla x ∊ℛ
(x −2)*( x + 2) = 0
więc
x = 2 lub x = − 2
3 maj 22:13
Czas kosić trawniki: (x
2−4)
2=(x
2−4)(3x
2+2)
x
4−8x
2+16=3x
4−10x
2−8
−2x
4+2x
2+24=0/ *(−1)
2x
4−2x
2−24=0/:2
x
4−x
2−12=0
x
2=t i t≥0
t
2−t−12=0
Δ=49
| | 1−7 | |
t1= |
| = −3 odpada bo t≥0 |
| | 2 | |
| | 1+7 | |
t2= |
| =4 należy do zbioru rozwiazań |
| | 2 | |
x
2=4 x=2 lub x=−2
4 maj 10:16