Ciagi C. D.
Edward: Mam takie zadanie:
Trzy liczby ktore tworza ciag geometryczny daja w sumie 35. Jesli do pierwszej liczby dodac 4,
do drugiej 5, a do trzeciej 1 to otrzymane sumy utworza ciag arytmetyczny. Znajdz libczy
tworzace ciag geometryczny.
Czyli:
a+b+c=35 − C. G
a+4, b+5, c+1 − C. A => b+5−a−4=c+1−b−5 => a=−c+2b+5
Podstawiam do C. G.
−c+2b+5+b+c=35 => 3b=30 => b=10
Tyle umiem zrobic. Jak teraz wyliczyc a i c? Nie mam pojęcia. Proszę o pomoc.
3 mar 18:13
edi: Po co zaczynałeś nowy temat?
3 mar 18:15
Edward: ops.. myslelm ze pisze w starym

Widocznie okienka pomylilem. Sory
3 mar 18:16
edi: b = a
1q
czyli a
1q = 10
stąd:
Teraz podstawiasz to do pierwszego równania:
a
1(q
2 + q + 1) = 35
I wyliczasz wartość q
3 mar 18:19
Edward: Skad tys nabral a1q? i gdzie Ci sie "c" traci w tym a1(q2+q+1)=35
3 mar 18:31
Edward: odświeżam
3 mar 18:36
Edward:
Pomoze ktos? Nie wiem co dalej robic..
3 mar 18:42
Edward: Puki co kolejne zadanie:
Trzy liczby ktore tworza ciag arytmetyczny daja w sumie 39. Jesli od pierwszej i od trzeciej
odjac 3 a do srodkowej odjac 5 to otrzymane roznice utworza ciag geometryczny. Znajdz liczby
tworzace ciag geometryczny.
Odrazu pytanie: czym rozni sie ze "otrzymane RÓŻNICE utworza ciag geometryczny" od "otrzymane
SUMY utworza ciag arytmetyczny" roznice i sumy − trzeba to jaos wziasc pod uwage?
3 mar 18:47
edi: No jak sam wyliczyłeś, b to drugi wyraz ciągu geometrycznego
Wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego
an = a1qn−1
czyli w szczególności dla n =2, wzór ma postać:
a2 = a1q
Trzy pierwsze wyrazy ciągu geometrycznego mają więc postać:
a1 ; a1q ; a1q2
Stąd, ich suma ma postać:
a1 + a1q + a1q2 = a1(q2 + q + 1)
3 mar 18:49
edi: różnica − wynik odejmowania
suma − wynik dodawania
...

Pomiędzy trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego zachodzi zależność:
a
n2 = a
n−1 a
n+1
Stąd mamy układ równań:
a
1 + r = 13
(a
1 + r − 5)
2 = (a
1−3)(a
1 + 2r − 3)
3 mar 18:53
edi: Wynik:
r = 6 ⋁ r = −6
3 mar 18:55
Edward: "***** **** Twoja ***, czemu do ***** liczysz na q,r i innych ******* literkach a nie tak jak w
zadaniu i jak ja zaczalem na a,b,c? Nic nie rozumiem tym twoim znaczkom.. Na litość Boską
jestem tylko ********** humanistą a nie matematykiem z krwi i kosci

Ponosi mnie− wybacz

Próbuje to zrozumieć ale nie daje rady.. Zalezy mi bardzo..
3 mar 19:06
Edward: odswieżam
3 mar 19:15
edi: "Puki" nie zaczniesz używać tych jebanych literek to raczej nie zrobisz tego zadania, kolego
humanisto : >
3 mar 19:16
edi: oj, myślałem, że jest automatyczny cenzor, przepraszam
3 mar 19:17
Noah: hahaha edi nie chowaj swoich emocji
3 mar 19:19
Edward: w szkole wszystkie zadania liczymy na a,b,c, te Twoje q i r pojawily sie tylko we wzorze i
poszly dalej juz w niepamięć.
3 mar 19:21
lol: hahahaha !
3 mar 19:23
edi: OK, no to zrób metodami, którymi Cię w szkole uczyli, skoro moimi nie jestem w stanie Ci pomóc.
3 mar 19:23