.
xyz: Mam takie równanie y''+y=sinx+cos2x, robię to metodą przewidywań:
r2+1=0
r=+−2i
y jednorodne= C1cos2x+C2sin2x
y przewidywane=Asinx+Bcos2x
I trzeba policzyć pochodne pierwszego i drugiego rzędu i wstawić do wyjściowego równania i
wyznaczyć A i B?
3 maj 18:56
3 maj 19:23
piotr: r=±i
3 maj 19:24
HGH: tak tak trzeba zrobic.
3 maj 19:25
piotr: Przewidujesz oddzielnie dla obu funkcji i suma:
yp1=a1 (cos(2 x))+a2 (sin(2 x))
yp2=x (a3 cosx+a4 sinx) ← mnożenie przez xk, k=1 jest krotnością pierwiastka rów. char.
yp = yp1+yp2
3 maj 19:35
piotr: po policzeniu drugiej pochodnej y
p i wstawieniu do danego równania otrzymamy:
a
3=0
a
4=0
3 maj 19:39
xyz: Faktycznie +−i ale ja mam w notatkach zapisane, że mogę rozbić na tylko jedno y
p
y
p=Asinx+Bcos2x I mam pytanie czy nie trzeba tutaj obniżać stopnia wielomiany z racji tego, że
Asinx pokrywa się z C
2sinx
3 maj 19:44
Jan: Tutaj jest wynik
https://www.wolframalpha.com/input/?i=y%27%27%2By%3Dsinx%2Bcos2x
Pytanie mam gdzie robię błąd:
y
j=C
1cosx+C
2sinx to jest dobrze
y
p=Asinx+Bcos2x i tutaj Asinx jakby zawiera sie w y
j i trzeba zwiększyć stopień wielomianu
zatem to powinno wyglądać:
y
p=(Ax+B)sinx+Ccos2x
Ale licząc pochodne i wstawiając do wyjściowego równania nie wychodzi mi. Pomoże ktoś zrobić to
tym sposobem co ja.
3 maj 23:17
Jan:
4 maj 17:24
Jan: ?
4 maj 19:52
kat666: y''+y=sinx+cos2x
yo=C1sin x +C2 cos x
yp=x(Asin x+Bcosx) +Csin2x+Dcos2x
4 maj 21:35
Jan: Wytłumaczyłby mi ktoś skąd się wziął taki zapis yp?
4 maj 22:21
kat666: Skoro w fragmencie niejednorodnym jest sin x to przewiduję Asin x+Bcosx. Jednak analogiczne
rozwiązanie już mam z równania jednorodnego więc przewidywanie wzmacniam do x(Asin x+Bcosx).
cos 2x w niejednorodności wymusza przewidywanie Csin2x+Dcos2x.
Warto czytać ze zrozumieniem, gdyż kilka godzin temu to samo pisał piotr.
4 maj 22:41