podprzestrzenie
salamandra: Zbadać, które z podanych zbiorów wektorów są podprzestrzeniami odpowiedniej przestrzeni
wektorowej
(a) wektory płaszczyzny o początku w punkcie O = (0, 0), których końce leżą na jednej z dwóch
różnych prostych przecinających się w punkcie O;
(b) wektory płaszczyzny o początku w punkcie O, których końce leżą na danej prostej;
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak się robi takie zadania?
3 maj 18:25
salamandra: mam takie rozwiązanie, ale nie rozumiem co tu się dzieje:
a) v1, v2 ∊ W
v1= (x1,y1)
v2=(x2,y2)
v = α*v1 + β*v2
v= (α*x1+β*x2, α*y1+β*y2)
v=(x,y) ∊ W
Jest podprzestrzenią.
Nie rozumiem skąd ten wniosek, że jest tą podprzestrzenią?
3 maj 19:09
salamandra: b) v
1= (x
1,y
1)
v
2= (ax
1, ay
1) α,β,a,b ∊ R
v=α*v
1+β*v
2
v=(α*x
1,α*y
1)+(βax
1,βay
1)
v=((α+βa)x
1, (α+βa)y
1)
α+βa = b
v=(bx
1,by
1)
Jest podprzestrzenią.
tutaj również nie rozumiem skąd stwierdzenie, że jest to podprzestrzeń

I skąd w ogóle
wartości dla v
2, że jest to (ax
1, ay
1).
Proszę o jakąkolwiek wskazówkę. W sieci znajduję tylko przykłady na konkretnych zbiorach, ale
takiego konkretnego zadania nigdzie nie znalazłem i nie mam na czym się wzorować, oprócz tej
odpowiedzi, którą podałem.
3 maj 20:52
ite:

(b) wektory płaszczyzny o początku w punkcie O, których końce leżą na danej prostej;
więc można spojrzeć na wektor v
2 jako na "przeskalowanie" tego pierwszego wektora
3 maj 21:15
salamandra: No to w sumie jest jasne, jednak nie bardzo wiem, na czym polega ten dowod, znaczy− znam
warunki, ale nie wiem, dlaczego w tych przypadkach one zachodzą? Na jakiej podstawie?
3 maj 21:17
ite: Pokazałeś, że suma dwóch dowolnych wektorów, których końce leżą na danej prostej, też będzie
wektorem, którego koniec leży na tej samej prostej.
v=((α+βa)x1, (α+βa)y1)
3 maj 21:31
salamandra: Prawdę mówiąc, to spisałem odpowiedź i nie wiem, skąd wniosek, że koniec tego wektora będzie
również na tej prostej?
3 maj 21:37
ite: obie współrzędne wektora v powstały z pomnożenia współrzędnych wektora v1 (z założenia
leżącego na tej prostej) przez jednakowe współczynniki liczbowe (α+βa)
3 maj 21:41
salamandra: No tak, przecież....
A co jeśli chodzi o a)?
3 maj 21:45
ite: w pierwszym mam wątpliwość, nie wiem,
1/ czy bierzemy pod uwagę wektory o końcach tylko na jednej z dwóch
różnych prostych przecinających się w punkcie O (z dwóch prostych wybieramy tylko jedną i mamy
sytuację tak jak w b/),
2/ czy końce wektorów leżą na obu prostych (i koniec wektora będącego ich sumą nie musi leżeć
na żadnej z nich)
może wypowie się ekspert?
3 maj 21:56
salamandra:

Mam pomocniczy rysunek do a), jeśli to coś pomoże:
3 maj 22:01
ite: czyli końce wektorów mogą leżeć na dwóch różnych prostych,
koniec wektora będącego ich sumą nie leży na żadnej z tych prostych
nie zgadza mi się wniosek w podanej odpowiedzi,
niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę
3 maj 22:15
salamandra: A jeżeli byłaby ta druga opcja, to jakie byłoby uzasadnienie?
3 maj 22:19
ite:

koniec wektora będącego sumą tych dwóch narysowanych nie leży na żadnej z zadanych prostych, a
więc nie należy do W
czyli pierwszy warunek konieczny do tego, żeby ten zbiorów wektorów był podprzestrzenią nie
jest spełniony
(jeśli prawidłowo odczytałam warunki z 18:25)
4 maj 10:13
Maciess: a) odpada
4 maj 10:17
salamandra: dzięki, kompletnie nie wiedziałem, skąd ten wniosek w a), a tym bardziej skąd nagła zamiana na
(x,y) i stwierdzenie, że jest podprzestrzenią
4 maj 10:22