maks
kata18: Wyznacz maksymalną wartość k>0 (k∊N) takie że dla każdego t≥1 zachodzi
6t3−(3+2k)t2+(6+k)t+k >0
3 maj 17:11
piotr: 6t3−(3+2k)t2+(6+k)t+k = (t+1)(9−k+(3−2 k) t+6 t2)
3 maj 18:16
piotr: poprawka:
6 t3 −(3 + 2 k) t2 + (6 + k) t + k = (t−1)(9−k+(3−2 k) t+6 t2)
9−k+(3−2 k) t+6 t2=0
Δ<0∨ t2<1
−207 + 12 k + 4 k2<0 ∨ 1/12 (−3 + 2 k + sqrt(−207 + 12 k + 4 k2))<1
⇒
kmax=5
3 maj 19:06
Mariusz:
W(−1)=−6−(3+2k)−(6+k)+k
W(−1)=−9−2k−6−k+k
W(−1)=−15 − 2k
więc nie jest to pierwiastek
6t
3−(3+2k)t
2+(6+k)t+k
Spróbujmy wykorzystać trygonometrię do tego rozkładu
Jeżeli podstawimy
| | √4k2−6k−99 | | 1 | |
t= |
| cos(x)+ |
| (3+2k) |
| | 9 | | 18 | |
to dostaniemy
| | 8k3−18k2−837k−459 | |
cos(3x)= |
| |
| | (4k2−6k−99)√4k2−6k−99) | |
| | 8k3−18k2−837k−459 | |
Tutaj można by się zastanowić czy | |
| | < 1 |
| | (4k2−6k−99)√4k2−6k−99) | |
Warunek ten musi być spełniony aby nie wejść w zespolone
Można by się też zastanowić czy aby na pewno tutaj rozkład tego
wielomianu jest nam potrzebny
3 maj 20:19
Mariusz:
6t3 −(3 + 2 k) t2 + (6 + k) t + k
W(1)=6−(3 + 2 k)+(6 + k) +k
W(1)=6+6−3−2k+k+k
W(1) = 9
więc nadal nie jest to pierwiastek
3 maj 20:22