Obliczyć objętość brył ograniczonych wskazanymi powierzchniami.
Aisser: Obliczyć objętość brył ograniczonych wskazanymi powierzchniami.
Witam
Cóż męczę się dalej z tym samym zadaniem tym razem przykład
z=5−2x−y , x=0,y=0,z=0
Wychodzi mi ostrosłup trójkatny obszar całkowania D: [(x,y) 0<=x<=2,5 , 0<=y<=5]
∫∫D (5−2x−y−0)dxdy
Wynik jest podany 125/12 mnie natomiast po wyliczeniu tej całki wychodzi 0 i nie wiem dlaczego
z góry dziękuję za pomoc.
3 maj 16:29
Aisser: Głupi błąd obszar całkowania powinien być 0<=x<=2,5, 0<=y<=5−2x i wtedy wyszło poprawnie
3 maj 16:46