Obliczyć objętość brył ograniczonych wskazanymi powierzchniami.
Aisser: Obliczyć objętość brył ograniczonych wskazanymi powierzchniami.
Witam mam policzyć taki przykład całką podwójną:
x2 + y2 + z2 = 9 x2 + y2 = 1;
W innych przykładach "z" znajdował się przynajmniej w 2 równaniach,
tutaj go nie ma i mam problem z wyznaczeniem obszaru całkowania
i funkcji, które się pod całką powinny znaleźć, z góry dziękuję za pomoc.
3 maj 14:46
Aisser: Nieaktualne, ogarnąłem że z2 i w ten sposób jest ograniczone i z góry i z dołu powierzchnią
3 maj 15:10
jc: Którą bryłę wybierasz?
x2+y2+z2 ≤9, x2+y2 ≤ 1
czy
x2+y2+z2 ≤9, x2+y2 ≥ 1 ?
3 maj 15:20
Aisser: 1. opcja
zawartość rury i dół i góra z funkcji pod pierwiastkiem
3 maj 15:30
jc: A dlaczego odrzucasz pierścień?
Tak uzyskany pierścień ma ciekawą własność.
3 maj 16:11
Aisser: Właściwie nie wiem, uzyskałem poprawny w wynik z 1 opcji i drugą już się nie zająłem
3 maj 16:22
jc: Druga część = objętość kuli − pierwsza część.
3 maj 18:06